Cum să îndepărtezi mucegaiul într-un mod eficient?

Chiar și după o curățenie meticuloasa, petele de mucegai vă împiedică în a avea un loc impecabil. Mucegaiul este o problemă frecvent întâlnită, inestetică și foarte nesănătoasa, ce ar trebui rezolvată imediat ce apare. Este important să curățăm cât mai rapid aceste pete, deoarece exista riscul ca acestea să se răspândească și, în timp, să provoace probleme grave de sănătate.

Pată  de mucegai

Cum ne dăm seama că avem mucegai în casă?

Aproape fiecare casă dezvoltă mucegai la un moment dat. Acesta apare în general în zonele cu umiditate ridicată. Cel mai evident semn al unei probleme de acest gen este găsirea de pete verzi, maro. Dar există și alte semne mai puțin evidente cum ar fi:

  • Vopsea crăpată sau decojită
  • Perete umflat
  • Dungi pete sau puncte negre
  • Miros învechit, umed

Unde putem găsi aceste pete de mucegai și de ce apare?

Mucegaiul de la subsol sau de pe pereții exteriori ai casei apare atunci când vaporii de apă din aer întâlnesc o suprafață rece și transformă vaporii într-un lichid.

În băi și în spălătorii deoarece este foarte multă umezeală.

Mucegaiul mai crește, de asemenea, acolo unde există (sau a existat) o scurgere de apă. Locuri precum dulapurile de sub chiuvete sunt foarte predispuse la aceasta. Odată ce o țeavă are o scurgere, există șanse mari ca mucegaiul să crească neobservat în perete.

ȘTIAI CĂ? Un imobil nou construit are tendinta de a dezvolta mucegai mai rapid ca un imobil vechi. De ce? Garniturile sunt mai strânse în jurul ferestrelor și ușilor, păstrând mai multă umiditate înăuntru.

Cum îndepărtăm mucegaiul?

Un lucru foarte important când vine vorba de curățarea acestor zone infestate este echipamentul potrivit. Dacă nu aveți un echipament de protecție la indemână lăsați aceasta treaba pe mâna unei echipe de curățenie profesională. Așa cum este mentionat mai sus mucegaiul poate provoca probleme de sănătate. Dacă curățenia va fi efectuată fără echipamentul potrivit pot apărea simptome respiratorii și iritații ale pielii.
Așadar, de ținut minte!
Purtați o masca de protecție, astfel încât să nu inhalați sporii de mucegai în timp ce îi eliminați.
Purtați mănuși de cauciuc pentru a vă proteja mâinile de contactul cu sporii de mucegai.
Purtați o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni ce pot fi spălați în apă fierbinte pentru a ucide paraziții.

Asigurați-vă că ați îndepărtat tot ce vă poate împiedica să vă desfășurați acțiunea. Dacă nu puteți îndepărta chiar tot din cameră, cum ar fi un mobilierul greu, acoperiți-l cu o folie de plastic.

Ok, după ce v-ați asigurat că ați urmat pașii de mai sus, putem trece la treabă!

Puteți îndepărta mucegaiul printr-o varietate de metode, dar cea mai simpla si usoara metoda este folosirea înălbitorului. Da, aparent acesta nu scoate doar petele galbenele de pe tricoul preferat!
Pulveriza produsul de curățat direct pe chitul mucegăit și lăsați-l să acționeze 30 de minute. Apoi cu o perie dură frecați circular zona. Clătiți cu apă călduță și gata, petele de mucegai parcă nici nu au existat.

O metoda mai ecologica de a îndepărta mucegaiul este folosirea oțetului în loc de înălbitor. Tehnica de lucru este asemănătoare: pulverizați, așteptați 30 de minute, clătiți, iar apoi repetați procedura încă o dată.

TIPS: Pentru o metodă mai rapidă, amestecați 1/2 cană bicarbonat de sodiu și câteva lingurițe de apă. Întindeți pasta peste chitul mucegăit, lăsați-l să stea timp de 10 minute, apoi spălați cu o perie abrazivă. Clătiți cu apă.