Cum scăpăm de rugina de pe obiectele metalice?

Toată lumea știe că dacă pe o suprafață metalică este lăsată apă o perioadă îndelungată, singurul rezultat ce poate apărea este, bineînțeles, rugina. Dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este sfârșitul drumului pentru acel articol. În următoarele rânduri veți afla toate detaliile despre acest fenomen si cum îl putem combate simplu și ușor.

Ce înseamnă mai exact ruginirea unui metal?

Ei bine, această coroziune este formată prin procesul de oxidare al obiectului respectiv. Prin coroziune se înţeleg procesele de degradare şi deteriorare a metalelor, sau obiectelor metalice, sub acţiunea agenţilor chimici din mediu. Cauza acestor modificări nedorite ale metalelor sunt reacţiile chimice şi în special electrochimice, care pornesc de la suprafaţa metalului respectiv.

Metodele exemplificate mai jos sunt testate și aprobate în totalitate de echipa de curățenie profesională, Helppy, așadar, putem să începem.

Materiale necesare:

Oțet
Lămâi
Bicarbonat de sodiu
Burete de vase
Perie de metal/ cu zimți

Metoda nr. 1 este cea mai la îndemâna tuturor deoarece aveți nevoie de doar două lucruri, lămâie și sare, pe care oricine le are în casă.

Mod de utilizare: Aplicați cu generozitate pe zona ruginită strat de sare, tăiați o lămâie în jumătate și stoarceți sucul peste sare. Lăsați amestecul să stea, apoi curățați rugina cu coaja de la lămâia folosită. Dacă rămâne rugina, repetați procedura și lăsați sarea și sucul să stea o oră sau două, până când rugina dispare complet. Clătiți, apoi uscați instrumentul.

Cel mai bine folosit pe: Petele de rugină mai puțin încăpățânate. Funcționează excelent pentru cuțitele de bucătărie care au mici pete de rugină.

Metoda nr. 2 este compusă în totalitate din… oțet.

Mod de utilizare: Scufundați obiectul în oțet, de orice fel ( de preferat ar fi totuși cel de mere) și lăsați-l să stea peste noapte. Îndepărtați obiectul și răzuiți cu o perie de metal obiectul. Dacă articolul este prea mare pentru a fi scufundat într-o baie de oțet, puteți să înmuiați o cârpă în oțet și înfășurați zona ruginită. Această metod necesită un nivel scăzut de muncă.

Cel mai bine folosit pe: Rugină semnificativă găsită pe unelte sau articole care sunt în totalitate din oțel.

Metoda nr. 3: Bicarbonatul de sodiu

Mod de utilizare: Înainte de a începe spălați bine obiectul pe care doriți să îl curățați. Apoi puneți bicarbonat de sodiu pe zona dorită, asigurându-vă că ați acoperit toate părțile ruginite. Lăsați bicarbonatul să acționeze timp de aproximativ o oră, apoi, fără a îndepărta pelicula de praf de bicarbonat, frecați cu o perie metalică zona dorită până observați că este curat. Clătiți și uscați prosopul.

PS: Dacă curățați o tigaie, nu folosiți peria metalică, ci un burețel de spălat vase, deoarece peria metalică poate zgâria obiectul.

Cel mai bine folosit pe: Tigăi de copt, oale, în general metal subțire.